Bizonyos esetekben amikor olyan ország jogrendszerével kell találkoznunk, amely nem a számunkra megszokott kontinentális jogrend szerint van szabályozva, hanem az angolszász szabály- és szokásrendszer szerint, előfordulhat, hogy szokatlan eljárásokkal találjuk szembe magunkat.

Nincs ez másképpen egy angol bejegyzésű vállalkozás cégkivonatának beszerzése során sem.

A legfontosabb tudni, hogy a helyi cégregiszter (Companies House) nem állít ki hiteles cégkivonatot. Tehát az első furcsa tény, hogy a legtöbb országban megszokott eljárásrenddel szemben, Angliában a cégbíróságtól (hívjuk most így) nem tudunk beszerezni cégkivonatot. Létezik ugyan a Certified Certificate a Companies House dokumentum szolgáltatásai között, azonban ezt csak abban az esetben lehetséges megrendelni, ha rendelkezünk angliai címmel, ahova a dokumentumot elküldik. Ennek a beszerzése körülményes, ezért ritkán használt.

A fentiek miatt a nemzetközi gyakorlatban is bevett szokás, hogy úgynevezett Certificate of Incumbency okirattal vagy Certificate of Good Standing okirattal igazoljuk a vállalkozásunkat. Ezt fogadják el a cégbíróságok, földhivatalok, pénzintézetek világszerte.

Certificate of Incumbency

Ez egy tanúsítvány, amelyet a cég regisztrált ügynöke állít elő. A tanúsítvány megerősíti, hogy a cég jó üzleti hírnévvel rendelkezik (nem folyik ellene eljárás) és a bejegyzett ügynök tudomása szerint nincs folyamatban semmilyen intézkedés a cég megszüntetésére.

A tanúsítványon jellemzően a következő információk jelennek meg:

Cégnév

Cég regisztrációs szám

Székhely

Az alapítás időpontja

Igazgatók nevei

Részvényesek nevei

Titkárok nevei

A bejegyzett ügynök aláírása

Certificate of Good Standing

A Certificate of Incumbency-hez hasonló, azonban kevesebb adattartalommal bíró okirat, amelynek az előállítása ugyanazon módon történik, mint a cégkivonaté. A Good Standing tanúsítvány kijelenti, hogy egy Egyesült Királyságban bejegyzett vállalat jogilag továbbra is fennáll a bejegyzése óta. A Companies House-tól kapott jó minősítést tanúsító okirat is megerősíti, hogy a törvényi adminisztratív követelményeket betartották, illetve hogy jelenleg nem történik semmilyen intézkedés a cég törlésére az Egyesült Királyság cégjegyzékéből.

Ahhoz, hogy a tanúsítványt a hivatalok és a pénzintézetek is elfogadják, úgynevezett Apostille hitelesítésre lesz szükségünk. Ezt Angliában az erre feljogosított ügyvédek és a közjegyzők végezhetik.

A hitelesítéssel megerősítik, hogy a kiállítás pillanatában valóban ezek az adatok szerepelnek a Companies House nyilvántartásaiban.